Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
Άρθρο
Μηχανές Αναζήτησης
Μια μηχανή αναζήτησης είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο Διαδίκτυο. Αποτελείται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που βρίσκεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές στους οποίους δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που συλλέγει από το διαδίκτυο, και το διαδραστικό περιβάλλον που εμφανίζεται στον τελικό χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί την εφαρμογή από άλλον υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούνται από 3 είδη λογισμικού, το spider software, το index software και το query software.
Αυτή τη στιγμή η καλύτερη μηχανή αναζήτησης με διαφορά από τις υπόλοιπες. Παρέχει ακριβή αποτελέσματα, είναι εύκολη στη χρήση της, και το κυριότερο είναι ότι δίνοντας σου πρόσβαση στο cache της σου επιτρέπει να βρεις σελίδες που έχουν εξαφανισθεί! Η βάση δεδομένων της περιέχει περισσότερες από 2 δις. σελίδες. Ο Google χρησιμοποιεί ιδιαίτερα στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων το πόσο δημοφιλή είναι τα διάφορα links. Αυτό διευκολύνει τις αναζητήσεις γενικού τύπου μια και χιλιάδες η εκατομμύρια χρήστες έχουν ήδη ψηφίσει με τα κλικ και τα links τους τις δημοφιλέστερες web σελίδες. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να ψάχνει και για άλλους τύπους αρχείων, πέρα από .txt και .html, όπως .pdf, .xls, .doc κλπ.
Είναι ο καλύτερα οργανωμένος κατάλογος. Χρησιμοποίησε τον
για να βρεις συγκεκριμένα websites και όχι web σελίδες. Δυστυχώς με πολλές διαφημίσεις τελευταία μια και είναι ο δημοφιλέστερος τόπος του Web. Το μυστικό του είναι οι άνθρωποι! Περίπου 150 συντάκτες προσπαθούν να καταλογοποιήσουν το Web. Συνεργάζεται επίσης με το Google σε περίπτωση που δεν βρει αυτό που ζητάς στη δική του βάση δεδομένων. Η ιστορία του ξεκινάει το 1994.
Microsoft Corp. παρουσίασε το Bing, μία νέα Μηχανή Αναζήτησης που συμβάλλει στη διαδικασία λήψης ταχύτερων και ορθότερων αποφάσεων. Το Bing, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των σημερινών μηχανών αναζήτησης, εξασφαλίζει και επιπλέον οφέλη προσφέροντας μια νέα εμπειρία χρήσης, αλλά και ενισχυμένα εργαλεία που εστιάζουν σε τέσσερις κεντρικούς τομείς: την απόφαση αγοράς, τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού, την έρευνα για μία ιατρική πάθηση και την αναζήτηση μίας τοπικής επιχείρησης.
Σχετικά καλή μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει την παρουσίαση 100 αποτελεσμάτων ανά σελίδα. Αυτό βέβαια καθιστά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων βραδύτερη. Η δυνατότητα της για παραμετροποιημένη αναζήτηση την καθιστά πολύ σημαντική για ερευνητές. Η πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της προέρχεται από την Direct Hit και τα επόμενα αποτελέσματα από την Inktomi. Το ευρετήριο της βασίζεται στο Open Directory project (dmoz). Μετά από εξαγορά ανήκει στην Lycos που συνεχίζει να την προσφέρει σαν ανεξάρτητη υπηρεσία.
Ένα μίγμα Yahoo και Hotbot. Προσφέρει τη δικιά της λίστα με προτεινόμενες web σελίδες και περιγραφές του περιεχομένου τους. Χρησιμοποιεί και την Altavista στην αναζήτηση. Ο κατάλογος της συμπεριλαμβάνεται στην MSN Search, την Excite και άλλες μηχανές.
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014
Φυλλομετρητές
Web Browser
Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού)
είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να
αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες
πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους
προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Ο Web
browser επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε
πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους
εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων. Οι φυλλομετρητές
χρησιμοποιούν τη γλώσσα μορφοποίησης HTML για την προβολή των ιστοσελίδων, για αυτό η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον browser.
Οι πλοηγοί Web ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του δικτυακού πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογών HTTP. Για κάθε browser διατίθενται, επίσης, και αρκετά πρόσθετα στοιχεία («add-ons» ή «plug-ins»), με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της χρηστικότητας τους και την προστασία του χρήστη σε θέματα ασφάλειας.
Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι browsers είναι οι:
Οι πλοηγοί Web ουσιαστικά αποτελούν λογισμικό πελάτη του δικτυακού πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογών HTTP. Για κάθε browser διατίθενται, επίσης, και αρκετά πρόσθετα στοιχεία («add-ons» ή «plug-ins»), με στόχο την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τη βελτίωση της χρηστικότητας τους και την προστασία του χρήστη σε θέματα ασφάλειας.
Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι browsers είναι οι:
Windows Internet Explorer
Ο Windows Internet Explorer (προηγουμένως γνωστός ως Microsoft Internet Explorer και με συντομογραφία MSIE), με συντομογραφία IE, είναι μια σειρά γραφικών προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, που αναπτύχθηκε από τη Microsoft και είναι μέρος του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows, με αφετηρία το 1995. Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο από το 1999, σε ποσοστό 95% του μεριδίου χρήσης μέσα στο 2002 και το 2003 με τον IE5 και τον IE6, αλλά με σταδιακή πτώση της χρήσης του από την κυκλοφορία του IE7.
Ο Internet Explorer πρωτοκυκλοφόρησε σαν πρόσθετο του Plus! for Windows 95. Οι επόμενες εκδόσεις διατίθενται ως δωρεάν στοιχεία λήψης και περιλαμβάνονται στις επισκευαστικές εκδόσεις OEM των Windows 95 και επόμενων εκδόσεων των Windows. Η πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος είναι η 10.0
Mozilla Firefox
Ο Mozilla Firefox είναι ελεύθερος και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητής (browser) του παγκόσμιου ιστού. Προήλθε από το Application Suite της Mozilla και η ανάπτυξή του εξακολουθεί να γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Mozilla Corporation, ενώ συνεισφέρουν και μεμονωμένοι χρήστες σε μικρότερο βαθμό. Ο Firefox κατείχε το 25% της καταγεγραμμένης χρήσης φυλλομετρητών Ιστού για τον Νοέμβριο του 2009, κατατάσσοντας τον στην δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών φυλλομετρητών παγκοσμίως, μετά τον Internet Explorer.
Στις λειτουργίες του Firefox περιλαμβάνονται φραγή αυτόκλητα αναδυόμενων παραθύρων, περιήγηση με καρτέλες, ορθογραφικός έλεγχος, επιμέρους εύρεση, ενεργοί σελιδοδείκτες, διαχείριση των μεταφορτώσεων, ιδιωτική περιήγηση και ένα ενσωματωμένο πεδίο αναζήτησης με δυνατότητα επιλογής της επιθυμητής μηχανής αναζήτησης. Περαιτέρω λειτουργίες ενεργοποιούνται μέσω πρόσθετων που αναπτύχθηκαν από τρίτους.
Apple Safari
Ο Safari είναι ένας φυλλομετρητής Web (Web browser) που παρέχεται με τους υπολογιστές Macintosh.
Αρχικά εκδόθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2003 ως συνοδευτικό λογισμικό μαζί με το λειτουργικό σύστημα της εταιρίας Mac OS X, έγινε εντέλει ο προκαθορισμένος φυλλομετρητής στο Mac OS X v10.3. Είναι επιπλέον ο σύγχρονος φυλλομετρητής του Apple iPhone, του iPad και του iPod touch.
Opera
Ο Opera Browser είναι φυλλομετρητής που αναπτύσσεται από την νορβηγική Opera Software ASA. Ο Opera Browser κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: Opera για υπολογιστή, και Opera για κινητά και ταμπλέτες με δύο υπό εκδόσεις, την Opera και την Opera Mini, προηγούμενως γνωστά ως: Opera Desktop, Opera Mobile και Opera Mini.
Ο Opera Desktop είναι η βασική έκδοση του φυλλομετρητή βασίζεται πλέον στο πακέτο ανοιχτού κώδικά της Google, γνωστό ως Chromium της Google, το ίδιο πακέτο βασίζεται και ο Google Chrome[2]. Λειτουργεί σε περιβάλλον Microsoft Windows, Mac OS X καθώς και η παλιά έκδοση 12 σε διανομές GNU/Linux, Unix, FreeBSD και παλιότερα Solaris.
Google Chrome
Το Google Chrome είναι πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο που αναπτύσσεται από την Google και χρησιμοποιεί τη μηχανή απεικόνισης WebKit. Κυκλοφόρησε στην έκδοση beta για Windows στις 2 Σεπτεμβρίου του 2008, ενώ η επίσημη σταθερή έκδοση κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2008. Το όνομα προέρχεται από το πλαίσιο γραφικού περιβάλλοντος χρήστη, ή «χρώμιο», των φυλλομετρητών, κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις, Chrome (Βrowser), Chrome (Android), ChromeBox (OS), Chromebook (OS).O Google Chrome είναι ο πρώτος περιηγητής που χρησιμοποιούν οι χρήστες παγκοσμίως, ξεπερνώντας κατά πολύ τον περιηγητή των Windows που για αρκετά χρόνια ήταν στην κορυφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Google διαφημίζει τον περιηγητή στην αρχική σελίδα αναζήτησης κάθε φορά που δεν ανιχνεύεται.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)